De Pius podcast

In de komende afleveringen van ‘De Pius Podcast’ laat Theo Parlevliet zien hoe er een verschuiving in het geschiedbeeld over de Tweede wereldoorlog en de Holocaust heeft plaats gevonden.

Aflevering 7: Een andere blik op ons oorlogsverleden

Na de Koude Oorlog als factor in het dramatisch kantelen van de beeldvorming rondom Pius XII behandeld te hebben gaan we ons nu bezig houden met een tweede belangrijke factor. Dan gaat het over de grote verschuivingen die zich na 1960 hebben voltrokken in de historische beeldvorming over de Tweede Wereldoorlog in het algemeen. Spreker Theo Parlevliet beperkt voor het gemak vooral tot ons eigen land… maar we moeten beseffen dat dit geen exclusief Nederlandse ontwikkeling is geweest.

Aflevering 8: De mythe van de schuldige omstander

In deze aflevering wil Theo Parlevliet vooral laten zien hoe er een algemene verschuiving in het geschiedbeeld over de Tweede wereldoorlog en de Holocaust heeft plaats gevonden met daaraan gekoppeld de observatie dat er enorme verschillen bestaan tussen hoe velen van ons de relatie zien tussen WOII en de Holocaust en hoe veel mensen dat in de tijd zelf gezien hebben. We slaan met name een korte blik in de Amerikaanse pers van de oorlogsdagen. Daarmee is natuurlijk nog lang niet alles gezegd over het optreden van Pius XII zelf. Wel over de bredere historische context waarin we zijn optreden moeten plaatsen.

Luister ma. 24 juli om 14:00u. | za. 29 juli om 20:30u. naar aflevering 7 met de focus op de beeldvorming in Nederland. Luister ma. 31 juli 14:00u. | za. 5 aug. 20:30u. naar aflevering 8 met meer de focus op de pers vanuit de Verenigde Staten.